Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί παρά τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα μία πραγματικότητα που συχνά οδηγεί στην δυσάρεστη αλλά αναγκαία και επιβεβλημένη λύση της μαστεκτομής. Κατόπιν τούτου είναι δουλειά του Πλαστικού Χειρουργού να αποκαταστήσει την δύσμορφη ουλή που καταλείπεται και να επαναφέρει την αρμονία στο γυναικείο σώμα.
Η συνήθης τεχνική που χρησιμοποιείται είναι αυτή της παρασκευής κοιλότητας υπο τον μείζονα θωρακικό μύ και αρχικώς η τοποθέτηση διατατήρα ιστών. Αυτός με το προοδευτικό του γέμισμα τεντώνει τους ιστούς και δημιουργεί τον χώρο για να τοποθετηθεί σε δεύτερο χρόνο ένα μόνιμο ένθεμα σιλικόνης.
Παράλληλα μετά από συζήτηση με την ασθενή μπορεί στο ίδιο χειρουργείο να γίνει και ανόρθωση του άλλου μαστού ώστε και οι δύο μαστοί στο τέλος να έχουν απόλυτα ίδια εικόνα.
Σήμερα πια καμία γυναίκα δεν θα έπρεπε να αφήνει στο σώμα της τις δύσμορφες ουλές της μαστεκτομής ενώ σε πολλές άλλες χώρες μαστεκτομή και αποκατάσταση γίνονται στο ίδιο χειρουργείο. Στην τελική φάση του χειρουργείου γίνεται η δημιουργία θηλής που αποτελεί και την ολοκληρωτική αποκατάσταση του μαστού στην προ της μαστεκτομής εικόνα.
Είναι πολύ σημαντικό να αποκαθίσταται ο μαστός της γυναίκας που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή γιατί διορθώνοντας την σωματική αρμονία ευνοείται η αυτοπεποίθηση και τονώνεται η γυναικεία αυτοεκτίμηση. Η αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει μια γυναίκα για τον εαυτό της επαναδιεκδικώντας το δικαίωμά της στη ζωή και την θηλυκότητά της. |